Oestreicher
Introductie
Familieleden
Nieuws
Bauhaus& | Modern textiel in Nederland
25 05 2019

In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus, een vooruitstrevende school voor ontwerpers, kunstenaars en architecten, in Duitsland is opgericht. Tot op heden werken de ideeën en de lesmethoden wereldwijd door en is het Bauhaus een begrip. De moderne en idealistische ontwerpopvattingen van de opleiding laten hun sporen ook in de Nederlandse textielvormgeving na. De tentoonstelling 'Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland' in het TextielMuseum in Tilburg zoomt in op de invloed van het Bauhaus in de Nederlandse textielvormgeving en toont de lijn van het verleden naar het heden. Een handvol Bauhäusler, waaronder Lisbeth Oestreicher – afgestudeerd in de weverij van het Bauhaus in Dessau – gaat hier in Nederland aan de slag. Zij inspireren latere generaties textielontwerpers en kunstenaars. In de expositie 'Bauhaus&' is de blik ook gericht op een viertal kunstenaars van nu, die in opdracht van het TextielMuseum nieuw werk maakten dat reflecteert op het erfgoed van de befaamde opleiding.

25 mei t/m 3 november 2019
TextielMuseum ❐


Maria Austria 1915 – 1975
17 10 2018

Eine Amsterdamer Fotografin des Neorealismus

De onlangs afgelopen tentoonstelling over Maria Austria in het Joods Historisch Museum reist naar Berlijn. Van 18 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 is de tentoonstelling aldaar te zien in Das Verborgene Museum. De opening vindt plaats op woensdag 17 oktober om 19:00 uur.

Das Verborgene Museum ❐


Maria Austria | Leven voor de fotografie
26 01 2018

Tot en met 2 september 2018 is in het Joods Historisch Museum een tentoonstelling te zien over de bekende Amsterdams-joodse fotograaf Maria Austria (1915-1975). Hierin wordt voor het eerst haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930-1975 in onderlinge samenhang getoond.

In eerdere exposities in 1989 en 2001 toonde het museum de vernieuwende en spraakmakende theaterfotografie van Austria en foto’s van de wederopbouw. Nu wordt een vollediger beeld van haar fotografie gepresenteerd, met veel onbekend en herontdekt werk, waaronder portretten en reportagefotografie. Zeer indrukwekkend is een serie van 150 foto’s van het Achterhuis, in 1954 gemaakt in opdracht van Otto Frank. Dit nieuwe overzicht van het werk van Maria Austria is gebaseerd op onderzoek van Martien Frijns, AFdH-uitgever. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt een zeer omvangrijke biografische schets van haar leven en werk.

Tijdens deze tentoonstelling is er vanaf 12 maart ook een presentatie te zien in de Studio Nationaal Holocaust Museum i.o., waarin elf gedichten uit het kampdagboek van Felix Oestreicher worden getoond.

Joods Historisch Museum ❐


Expositie Nachher/Afterward in Bergen-Belsen
05 05 2016

Van zondag 17 april tot zaterdag 18 juni kunnen bezoekers van Gedenkstätte Bergen-Belsen de expositie Nachher/Afterward bezoeken over de gedichten van Felix Oestreicher. Tijdens de opening sprak Helly Oestreicher over haar vader.

Lees de toespraak van Helly Oestreicher (Duits) ❐


Film
11 04 2016

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Iets om Niets, Werken van Helly Oestreicher in het Gemeentemuseum Den Haag is een korte film gemaakt door filmmaker Bernd Wouthuysen, waarin Helly Oestreicher in gesprek met kunstenares Beppe Kessler zelf haar werkwijze toelicht.

Bekijk de film (8:01) ❐


Iets om Niets
27 10 2015

Werken van Helly Oestreicher

In het Gemeentemuseum Den Haag zal op zaterdag 12 maart 2016 de overzichtstentoonstelling Iets om Niets – werken van Helly Oestreicher openen. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 augustus 2016. Aanleiding voor de tentoonstelling Iets om Niets is de schenking van acht werken door de inmiddels 80 jarige Oestreicher aan het Gemeentemuseum. Samen met de vroege werken die zich al in de collectie bevinden en aanvullingen uit haar eigen collectie, geeft de tentoonstelling een rijk overzicht van haar oeuvre. Meer informatie is te vinden via onderstaande link.

Gemeentemuseum Den Haag ❐


Afterward
16 10 2015

De tweetalige editie van Naderhand/Nachher (2013), de kampdichtbundel van Felix Oestreicher, werd in 2015 uitgebreid met een Engelstalige versie. De gedichten werden in het Engels vertaald door Myra Scholz.

AfDH Uitgevers ❐


Drillingsberichte 1937-1943
21 09 2015

Felix Oestreicher: Briefberichten over het leven van zijn drie kinderen ten tijde van het nazi-regime

Vanuit het onderzoekinstituut Historische, Letterkundige en Culturele Studies van de faculteit Letteren aan de Radboud Universiteit (RU) Nijmegen doet Paul Sars in het kader van het programma Making of the War onderzoek naar de familie Oestreicher. Studente Nederland-Duitsland-Studies Jorien Hollaar onderzocht in de afgelopen maanden met name de Drillingsberichte van Felix Oestreicher, die ze via een RU-website voor een breed en gedifferentieerd publiek ontsluit.
Bij gelegenheid van de ingebruikname van de website over de familie Oestreicher wijdt de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit een expositie aan deze bijzondere familie, met speciale aandacht voor de Drillingsberichte. De expositie werd ingericht door Jorien Hollaar en Paul Sars, in samenwerking met beeldend kunstenares Helly Oestreicher en Léon Stapper (UB). Naast facsimile's en boeken, worden kindertekeningen en foto’s (gemaakt door Maria Austria) van de 'drieling' getoond, maar ook textielkunst van o.a. Lisbeth Oestreicher. Deze materialen worden getoond met toestemming van de familie Oestreicher en het Maria Austria Instituut.
De opening van de expositie vindt plaats op donderdag 1 oktober om 16.00 uur in de Expositieruimte van de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmuslaan 36 (eerste verdieping). Helly Oestreicher gaat dan in gesprek over haar herinneringen aan haar familie en Jorien Hollaar presenteert de door haar ingerichte website. De opening wordt vervolgens verricht door Helly Oestreicher. Het programma duurt tot 16.30 uur, waarna er gelegenheid is tot het bezichtigen van de tentoonstelling en gezamenlijk het glas wordt geheven.
De tentoonstelling loopt tot en met zondag 29 november.

RU – Drillingsberichte ❐


Familie Oestreicher:
Leven en werken in Nederland (1930-heden)

25 11 2014

Lezingen
Maandag 8 december 2014, 17 uur
Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Voertaal: Nederlands
Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis
Contact: 020 5312900 of info@amsterdam.goethe.org

De Duitstalige Joodse familie Oestreicher, oorspronkelijk uit Bohemen, weerspiegelt het wel en wee in de Europese geschiedenis van de 20ste eeuw. Op deze middag worden verschillende familieleden nader voorgesteld.

Paul Sars, hoogleraar Duitse taal en cultuur / Nederland-Duitslandstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt over de zogenaamde Drillingsberichte, d.w.z. de brieven die de arts Felix Oestreicher (1894-1945) tussen 1937 en 1943 over zijn drie dochters heeft geschreven aan familie en vrienden.

Ton Naaijkens, hoogleraar Duitse letterkunde / vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht, houdt een korte lezing over zijn vertaling van 19 kampgedichten die Felix Oestreicher tussen 15 maart 1944 en 22 mei 1945 in Bergen-Belsen en Tröbitz met potlood en loep heeft genoteerd. De gedichten zijn voor het eerst in 2013 door AFdH Uitgevers in de bundel Naderhand/Nachher in het Nederlands en Duits gepubliceerd.

Caroline Boot, curator art & design bij TextielMuseum Tilburg, portretteert de textielkunstenares Lisbeth Oestreicher (1902-1989), die in 1926 werd toegelaten tot de afdeling textiel van het beroemde Bauhaus in Dessau en daar in 1930 haar diploma behaalde.

Vincent Mentzel, een van de bekendste Nederlandse fotojournalisten en 40 jaar staffotograaf van NRC Handelsblad, vertelt over zijn favoriete foto’s van de fotografe Marie Oestreicher / Maria Austria (1915-1975). Mentzel was tussen 1967 en 1969 als assistent werkzaam bij Maria Austria.

Helly Oestreicher (1936), beeldend kunstenares in Amsterdam, spreekt over leven en werk van haar zussen Beate (1934-1997) en Maria (1936-2009).

ism AfDH Uitgevers en Genootschap Nederland Duitsland

Goethe Instituut ❐


Feeling Good
04 11 2014

Kunst bekijkt men doorgaans van gepaste afstand. Rob Driessen selecteerde voor galerie Rento Brattinga een aantal aanraakbare objecten. Naast kunstenaars van de galerie worden meubels, keramiek en andere toegepaste kunst getoond van o.a. Hans J. Wegner, Gerrit Rietveld, Babs Haenen, Onno Schelling en Helly Oestreicher. De opening zal plaatsvinden op 8 november van 16:00 tot 18:00 uur. De tentoonstelling is te zien t/m 20 december bij galerie Rento Brattinga, Laurierstraat 80 te Amsterdam.

Rento Brattinga | galerie ❐


KLEI!
03 11 2014

Op vrijdag 7 november om 18:30 opent de tentoonstelling KLEI! Een eeuw keramiek aan de Gerrit Rietveld Academie in het Gemeentemuseum Den Haag. In de tentoonstelling staat de geschiedenis van de keramiekafdeling van de Gerrit Rietveld Academie centraal. Met een verbluffende variëteit, waarbij confrontatie tussen de werken niet wordt geschuwd, tonen zowel docenten als studenten elk hoe zij de mogelijkheden van klei hebben verkend.
Het omvangrijke overzicht bestaat uit architecturale vormen, sculpturen, installaties, film, autonome en industriële vormgeving. Het oudste werk dat in de tentoonstelling te zien is, dateert uit 1917, de beginperiode van de opleiding. De nadruk in KLEI! Een eeuw keramiek aan de Gerrit Rietveld Academie ligt echter op de periode na 1968.

Gemeentemuseum Den Haag ❐


Onderdak (1990)
03 08 2014

De installatie Onderdak is gemaakt voor mijn solo-tentoonstelling Denkbeelden in het Joods Historisch Museum (JHM) te Amsterdam. De zwarte pilaar-elementen refereren aan mijn van baksteen gemaakte beelden en zijn met grafietpotlood getekend op kraftpapier. Tegen de tekening aan leunen 4 glazen ruiten. De reflectie van de kijker in de ruiten wordt zichtbaar tussen de getekende elementen, wanneer deze langs de tekening loopt of blijft staan.
Onderdak in het JHM is een ‘gedenkplek’ voor de tragedie van de Joden. Door de ruiten schuin tegen de duistere plekbepalende elementen te plaatsen hoop ik de kijker in het werk te trekken en daarmee een onontkoombaar gevoel van betrokkenheid op te roepen. Onderdak wordt binnenkort opgenomen in de collectie van het JHM.
Twee Dodenlampen, ontworpen en gemaakt voor de tentoonstelling Licht.Light, gehouden in het JHM in 1988, komen ook in de collectie.

Collectie JHM ❐


Personages (1984)
02 08 2014

De installatie Personages is gemaakt in 1984 voor de solo-tentoonstelling Glas en Keramiek van Helly Oestreicher in het Stedelijk Museum Amsterdam. De Personages zijn door de jaren heen o.a. geëxposeerd in Amersfoort en Emmen in Nederland, Frankfurt am Main in Duitsland en in de musea van Chelm, Radom, Warschau en Wroclav in Polen. De zes Personages die nog in mijn bezit zijn, worden opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum dat reeds één Personage bezit. Aangevuld met één Personage uit de Collectie Nederland zou de voltallige installatie na dertig jaar weer getoond kunnen worden in Amsterdam.

Collectie Stedelijk Museum Amsterdam ❐


De Anatomische Les 2014
01 08 2014

Donderdag 13 november 2014 in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.

Programma

Welkomswoord door prof. A.H.G. Rinnooy Kan

Presentatie door Lex ter Braak van de uitgave De menselijke gedaante met werk van beeldend kunstenaar Daniëlle van Ark

‘Vader van de hormoonfabriek’, audiovisuele presentatie van een biografie van Ernst Laqueur. Presentatie door historicus dr. Peter Jan Knegtmans, schrijver van Geld, ijdelheid en hormonen, de biografie van Ernst Laqueur (1880-1947)

Het Osiris Trio: Peter Brunt (viool), Larissa Groeneveld (cello) en Ellen Corver (piano) speelt het Pianotrio nr. 4 ‘Dumky’ in E-mineur van Antonin Dvorák

‘De beestjes in de mens’, een audiovisuele presentatie, gemaakt in het AMC en VUmc

‘Microben op de terugtocht’ De Anatomische les van Martin Blaser, prof. Inwendige Geneeskunde en Microbiologie, New York University Langone Medical Center

Receptie


Naderhand/Nachher
18 04 2013

Op donderdag 18 april presenteert AFdH Uitgevers in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam (SAA) vol trots Naderhand/Nachher, de kampdichtbundel van Felix Oestreicher. Deze dag worden ook twee kleine exposities rondom het boek en het onlangs verworven familiearchief-Oestreicher geopend. Naderhand/Nachher bevat voor het eerst zowel de Duitse als de Nederlandse vertalingen van de kampgedichten. Victor Levie heeft een halpresentatie ingericht met een negental gedichten (in het Nederlands) en familiefoto's van o.a. Maria Austria, de jongste zuster van Felix Oestreicher. In de ‘Schatkamer’ van het archief kunt u een selectie zien van documenten uit het familiearchief-Oestreicher.
De hal- en schatkamerpresentatie in het SAA is te zien van 19 april t/m 26 mei 2013.

Lees de toespraak van Helly Oestreicher ❐