Oestreicher
Introductie
Familieleden
Nieuws
Na de bevrijding van de Duitse bezetting in mei 1945 wordt het Oestreicher-nest bijeengesprokkeld en opnieuw gevlochten. Clara Oestreicher, Felix Oestreicher en Gerda Oestreicher-Laqueur hebben de oorlog niet overleefd.

Van de Oestreichers, die de tweede wereldoorlog hebben beleefd, ben ik, Helly Oestreicher, de enige die nu nog in leven is. Mijn grootouders, ouders en tantes hebben zelfs twee wereldoorlogen meegemaakt. Dit besef heeft mij op het idee gebracht een Oestreicher-website op te zetten, die het wel en wee in Europa van de 20ste eeuw weerspiegelt.

In mijn ogen waren de Oestreichers allemaal bijzondere mensen met heel specifieke talenten en ideeŽn. Zij zijn nooit bij de pakken gaan neerzitten, hebben eigen uitwegen gezocht in goede en slechte tijden en zich maatschappelijk niet onbetuigd gelaten.

Grootvader Laqueur en de twee zusters van mijn vader Lisbeth Birman-Oestreicher en Maria Austria (Marie Oestreicher) hebben mijn zusjes Beate, en Maria en mij, dochters van Felix Oestreicher en Gerda Oestreicher-Laqueur liefdevol opgevangen. Samen met hun echtgenoten en met Mieke Mesdag, onze latere voogdes, hebben zij met hun aandacht en liefdevolle zorg ons als hun eigen kinderen een onbezorgde tweede jeugd gegeven.

In de opvoeding is door hen met overtuiging koers gezet op het nu en het later. Leren, studeren, bewust leven en solidair zijn met de medemens dat is ons meegegeven en voorgeleefd. Aan schaarste gewend wordt ons leven steeds rijker aan goederen en mogelijkheden.
Wij - de ‘drieling’ Oestreicher - hebben dankzij de grootouders, ouders en tantes een vervuld leven kunnen leiden na de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog.

Op deze website staan beknopte biografieŽn in woord en beeld van elk familielid.
Als ťťn van de familieleden ben ik zowel deel als product van de familie.
Daar ben ik mij van bewust geworden nu ik de levensloop van allen heb opgeschreven.

Ik ben benieuwd naar reacties van ver en dichtbij. Deze site kan een begin zijn.
Het leven gaat immers door met de vier Oestreicher-kinderen:
Rogier Groeneveld, Clara Goudsblom, Larissa Groeneveld  en Frank Goudsblom.

Helly Oestreicher
Amsterdam juni 2014


Stamboom
           
Karl Oestreicher  Clara Kisch   Ernst Laqueur  Margarethe Loewenthal
     
Felix Oestreicher   Gerda Laqueur
Lisbeth Oestreicher     Peter Laqueur
Marie Oestreicher (Maria Austria)     Hein Laqueur
      Renate Laqueur
      Liselotte Laqueur
   
  Beate Oestreicher  
  Helli Oestreicher  
  Maria Oestreicher